/ TIETOISUUS, SAUNA, HILJAISUUS

Sisäistä hiljaisuutta saunomalla

Saunan merkitys suomalaisille on ollut merkittävä vuosituhansien ajan. Saunan fysiologiset terveysvaikutukset on tunnettu jo kauan aikaa. Saunomisella on kuitenkin myös toinen, hengellisempi aspekti, joka todennäköisesti on ollut aikoinaan tärkeässä osassa siihen, miksi aloimme istumaan kuumassa, kosteassa huoneessa.

Saunan terveysvaikutuksia onkin tutkittu jonkinverran, ja merkittävimmät vaikutukset voi jokainen todeta lihasten ja hermoston rentoutumisena ja verenpaineen alenemisena. Saunomisen fysiologiset terveyshyödyt ovat siis konkreettinen apu kelle tahansa stressistä kärsivälle. Vähemmän on kuitenkin pohdittu saunomisen henkistä vaikutusta. Miksi oikein aloimme alunperin istumaan kuumassa huoneessa, jonka kosteutta pidämme yllä säännöllisellä veden höyrystämisellä? Oliko sillä entisaikojen ihmisille jokin muukin funktio kuin rentouttaminen? Onko mahdollista, että olisimme alkaneet unohtaa saunomisen vanhaa, ennen ehkäpä itsestäänselvää funktiota yleisen maallistumisen ja henkisyyden jonkinlaisen kadottamisen myötä?

Saunominen edistää sisäisen hiljaisuuden kehittämistä

Tajusin, että oma saunomiseni oli ollut vikapolulla oikeastaan koko elämäni ajan sen jälkeen kun sain käydä eräässä vanhassa hirsimökin saunassa. Kyseisessä saunassa havaitsin, että se edisti merkittävästi mielen hiljentämistä, mihin en ollut ennen kiinnittänyt huomiota oikeastaan lainkaan. Tässä saunassa oli vaikeaa tai mahdotonta ajautua samalla lailla syviin ajatuksiin, mihin monesti olen joutunut saunoessa. Olen monesti kärsinyt saunassa ajatusten harhailusta ja verenpaineen nousun myötä yleisestä ärtymisestä, mikä ei ainakaan ole lisännyt saunomisen nautintoa, pikemminkin päinvastoin.

Mieleeni tuli tämän kokemuksen myötä ja asiaa harjoiteltuani, että saunomalla “oikein” on itseasiassa mahdollista tehdä mielen hiljentymisharjoituksia aivan kuin meditoidessa ikään. Avain hiljentymiseen on yksinkertainen prosessi: saunomaan mennessä pyritään rauhoittamaan oma mieli saunaan astuessa, aivan kuin kirkkoon mennessä. Löylyä voidaan lyödä kerran tai pari, jonka jälkeen mieli pyritään pitämään hiljaisena vain keskittymällä oman kehon tuntemuksiin, ja kuuntelemalla kiukaan sihinää. Löylyä ei pidä lyödä liian paljon, sillä sydämen lyöntisyke yritetään pitää maltillisena ja rauhallisena kuin meditoidessa ikään. Koviin löylyihin tottuneelle löylyn määrän väheneminen voi olla ensin omituistakin, istutaan siis viileämmässä kuin normaalisti.

Näin saunoen löylyssä käynti muuttuu meditatiiviseksi harjoitukseksi, joka siis tuo saunomiseen uuden funktion: lihasten ja hermoston lisäksi rentoutamme myös mielemme. Sisäistä hiljaisuutta ei tule pelätä. Mielen hiljaisuuden myötä saatamme havaita, että tyhjyyden sijasta löydämmekin hiljaisuudesta jotakin, jonka olemme kadottaneet kauan sitten. Tyhjyys ei olekaan tyhjää!

Saunomisen unohtunut funktio

Minulla on voimakas epäilys, että olemme ennen olleet tästä saunomisen tuomasta hyödystä paremmin tietoisia, kun elämäntapamme oli ns. luonnonläheisempi, ja muutoinkin hengellisyytemme shamanismi-/tietäjäaikana, sekä myös vielä pitkään kristinuskon tulon jälkeen oli aivan toisella tasolla kuin nykyään. Silloin asia oli ehkäpä itsestäänselvyys, eikä sen merkitystä katsottu tarpeelliseksi erikseen korostaa kansanperinteessä. Suomalaisten ja sisäisen hiljaisuuden suhde on muutenkin mielenkiintoinen; olemme siitä ja sen hyödyistä hyvinkin tietoisia luonnossa liikkuessamme, muttemme ole sitä koskaan erikseen korostaneet samassa määrin kuin itämaisissa perinteissä.

Koska tätä saunomisen hyötyä/harjoitusta ei erikseen talletettu, me modernit sukupolvet olemme sen saattaneet myös unohtaa. Nyt asia on kuitenkin taas ajankohtainen mindfullnessin ja meditaation hyötyjen auetessa yhä useammalle. Jos harrastat siis meditaatiota, kokeilepa seuraavan kerran laajentaa sitä saunassa suoritettavaksi saunameditaatioksi. Ja vaikket olisikaan ottanut vielä meditaatiota omaksesi, tällainen harjoitus voi olla kätevä tapa tutustua siihen tutun harrastuksen ja ikivanhan suomalaisen hoitomuodon parissa.

Lähteet

  1. Suomen Saunaseura - Saunan terveysvaikutukset. Haettu 11.10.2018. https://www.sauna.fi/saunatietoa/sauna-ja-terveys/saunan-terveysvaikutukset/
  2. Kuvituskuva “Sauna”, ottanut Thomas Wanhoff. https://www.flickr.com/photos/wanhoff/455500368/.