/ TIETOISUUS, RUOKA, FLUORI, TUPAKKA, ALKOHOLI, DETOX

Kirkkaampi mieli kolmen kohdan detox-ohjelmalla

Tietoisuuden kehittämisessä olennainen aspekti on aivojemme toimintaa häiritsevät kemikaalit, jotka vaikuttavat mielen toimintaan. Mielen kirkastamiseksi voit kokeilla tätä kolmen kohdan detox-ohjelmaa, jonka avulla välttää kolme haitallista mieltä sumentavaa myrkkylähdettä.

Ajatuksesi kirkastuvat, henkinen tasapainosi ja hyvinvointisi paranee ja tietoisuutesi kehittyminen mahdollistuu, kun aivoja ei enää kuormiteta samalla lailla niille vierailla kemikaaleilla. Myös meditaatio on paljon tehokkaampaan kun mieli on kirkas, eikä meditoijan tarvitse “taistella” aivosumua vastaan. Kun mieli on kirkas, sitä eivät häiritse negatiiviset ajatukset, joita aivomme nostavat tajuntaamme, kun meitä häiritsevät sisäiset tai ulkoiset tekijät.

1. Alkoholi

Alkoholin ja muiden päihteinen käytön yksi merkittävä syy näyttäisi olevan halu saada taukoa sisäisestä dialogista, eli päänsisäisestä ajatustenvirrasta. Monet kokevat alkoholin olevan henkireikä, joka auttaa selviämään arkielämän kuluttavuudesta. Ongelma ei kuitenkaan ole arkielämä sinänsä, vaan sisäinen dialogi, jota pidämme yllä. Sisäinen dialogi voidaan kokea kuluttavaksi, koska ajatuksemme askaroivat usein samojen asioiden ympärillä. Jos nämä ajatukset ovat negatiivisia, esimerkiksi huolia ja murheita, ne väistämättä vaikuttavat mielialaamme ja vireystilaamme. Alkoholi ja muut päihteet tarjoavat tähän hetkellistä helpotusta muuttamalla tajuntaamme, ja kykyä sisäiseen dialogiin niin, että se sumenee ja vaimenee.

Aina tämä “helpotus” ei kuitenkaan onnistu, vaan päihteet nostavat mieleen muita, yhtä vahingollisia tuntemuksia entistä voimakkaampana. Ainoa pysyvä keino saavuttaa parempi henkinen tasapaino ja mielen kirkkaus on luopua päihteistä ja tulla tietoisemmaksi omista ajatuksista ja tuntemuksista niin, että ne eivät enää hallitse meitä vaan me niitä. Mielen kirkastamiseksi meditaatio on erinomainen apuväline. Se paitsi pysäyttää ja hiljentää sisäistä dialogiamme, myös auttaa meitä näkemään todellisuuden uudesta perspektiivistä.

Meditaatioharrastuksen jatkuessa saatamme huomata, ettemme enää tarvitse alkoholia, tupakkaa yms. huumeita lainkaan. Voimme saavuttaa pysyvästi kirkkaan mielen, jolloin saavutamme kontrollin ajatuksistamme ja tuntemuksistamme, sekä osaamme tarvittaessa hiljentää sisäisen dialogimme, kun huomaamme sen askaroivan meille haitallisten ajatusten parissa. Alkoholin perinteinen vaikutus siis menettää meille merkityksensä.

Fyysinen terveytemme myös kohenee, kun lakkaamme myrkyttämästä kehoamme. Alkoholi on hermomyrkky, jolla ei ole ns. turvallista määrää, vaan pienikin annos on haitallista terveydelle.

2. Fluori

Aivoissamme on käpylisäkkeeksi tai käpyrauhaseksi kutsuttu rauhanen, joka erittää vereen mm. melatoniinia säädellen täten vuorokausirytmiämme. Käpyrauhaseen on perinteisesti liitetty monia uskomuksia sen kyvystä toimia ihmisen aistielimenä henkimaailman välillä. On viitteitä siitä, että käpyrauhanen on itseasiassa vastuussa tietoisuuden kokemuksemme syntymisestä, tai ainakin toimi siinä merkittävässä roolissa. Fluori vaikuttaa käpyrauhaseen sitä kalkkeuttavasti. Mitä kalkkeuttaminen tarkalleen ottaen merkitsee, ei tiedetä. Kalkkeutuminen kuitenkin vaikuttaisi heikentävän käpyrauhasen toimintaa niin, ettei se enää pysty yhtä tehokkaasti pitämään yllä tietoisuuttamme.

Meditointiharrastusta auttaa merkittävästi fluorihammastahnan käytön radikaali vähentäminen. Kun fluorin käpyrauhasta kalkkeuttava vaikutus poistuu, käpyrauhanen vähitellen alkaa toimia paremmin ja mielemme kirkastuu. Pieni määrä fluoria on kuitenkin hyväksi hampaille, joten täysin fluorittomaksi ei tarvitse tai kannata heittäytyä.

Fluorin kalkkeuttavaa vaikutusta voi myös neutralisoida käyttämällä sitruunahappoa, joka liuottaa käpyrauhaseen kertyvää kalkkia. Voit esimerkiksi juoda lasillisen appelsiinitäysmehua illoin ja aamuin n. puoli tuntia hampaiden harjauksen jälkeen.

Tupakka sisältää merkittävässä määrin fluoria, joten tupakoinnin lopettaminen on myös erittäin suositeltavaa tietoisuuden kehittämisen kannalta. Tupakkaa ei ole mahdollista polttaa turvallista määrää, vaan jo pienikin altistuminen on aina terveydelle haitallista.

Tuholaismyrkyt

Tuholaismyrkyt, tai kasvinsuojeluaineet kuten niitä eufenismilla kutsutaan Suomessa, ovat levinneet laajaan käyttöön Suomen liityttyä Euroopan Unioniin vuonna 1995. Tuholaismyrkkyjä käytetään viljelykasvien kasvatuksessa levittämällä ne kasveille niin, että ne suojelevat kasveja ja kasvituotteita kasvintuhoojilta maa-, metsä- ja puutarhataloudessa.

Julkisuudessa on puhuttu paljon glyfosaatista ja aiheuttaako se mahdollisesti syöpää. Keskustelussa usein sivuutetaan se, että tuholaismyrkyt, kuten vaikkapa glyfosaattivalmiste Roundup, sisältävät monia muitakin aineita kuin glyfosaattia. Tutkimusten mukaan nämä muut aineet, ns. adjuvantit, saattavat olla paljon myrkyllisempiä kuin itse aktiivinen ainesosa. Tähän asti tuholaismyrkkyjen valmistajat ovat argumentoineet, että vain ns. aktiivinen ainesosa on merkityksellinen, kun tuholaismyrkkyjen käytön turvallisuutta arvioidaan.

Tuholaismyrkkyjä ruiskutetaan viljelykasveille niiden kasvaessa ja myrkkyjäämät jäävät osaksi kasveja, kun niistä valmistetaan leipäviljaa tai eläinrehua. Näiden myrkkyjen välttäminen ruoassa on siis vaikeaa, koska ne leviävät käytännössä koko ruokaketjuun. Leipomotuotteissa kannattaa suosia luomuviljasta tehtyjä tuotteita. Kasvatettua lihaa tulisi välttää, sillä myrkkyjäämät kertyvät väistämättä eläimiin, ja sitä kautta niistä valmistettaviin lihatuotteisiin. Syödessä kasvatettua lihaa, ajatus saattaa olla pitkään sumuinen. Kasvatettu liha myös väsyttää voimakkaasti, minkä moni työssäkäyvä on huomannut ja pyrkyy siksi välttämään “raskaaksi” kokemaansa lounasta, että pysyisi toimintakykyisenä työpäivän ajan.

Omassa ruokavaliossa kannattaa suosia kasviperäisiä proteiineja, kuten papuja. Soijaa tulisi välttää, koska sen tuotannossa käytetään runsaasti tuholaismyrkkyjä. Pyydetty kala, eli suomalainen järvikala sekä nuotattu merikala ovat turvallisia syödä ja muutenkin suositeltavia kalojen terveellisen rasvan ja vitamiinien takia. Kasvatettua kalaa kannattaa välttää lihan tapaan, koska kalanrehussa käytetään runsaasti vehnää ja soijaa, joiden tuotannossa puolestaan on käytetty tuholaismyrkkyjä. Olisi hienoa, jos viljelykalaakin olisi saatavilla myös luomuna, eli jota olisi ruokittu luomutuotetuilla viljoilla ja pyydetyillä kaloilla.

Kun ruokavalio on kunnossa, mieli on kirkas koko päivän ajan, eikä ruokailun tarvitse pelätä vievän energiaa, vaan ruokailun jälkeen olo on ravittu ja energinen.

Kansikuva: “Sitting by the Lake”, ottanut Best Picko. https://www.flickr.com/photos/157089461@N07/40538940384.

Lähteet

  1. Chopik, William J., O’Brien, Ed, Konrath, Sara H.: Differences in Empathic Concern and Perspective Taking Across 63 Countries. 2016. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673618313102
  2. Luke: The Effect of Fluoride on the Physiology of the Pineal Gland (Excerpts). 1997. http://fluoridealert.org/studies/luke-1997/
  3. The Guardian: “Weedkiller products more toxic than their active ingredient, tests show”. https://web.archive.org/web/20180818093358/https://www.theguardian.com/us-news/2018/may/08/weedkiller-tests-monsanto-health-dangers-active-ingredient
  4. RaisioAgro: Mitä viljelykalat syövät? https://web.archive.org/web/20171010041345/https://www.raisioagro.com/mita-viljelykalat-syovat1